AgroActualiteiten maart 2019

direct naar de nieuwsbrief

Ubuntu

Het zijn drukke tijden in bestuurlijk Nederland met de verkiezingen voor de Provinciale staten die voor de deur staan. Dit betekent dat ook over de landbouw weer rijkelijk wordt gediscussieerd. Wat wel langzamerhand duidelijk wordt is dat binnen de landbouw er geen regie, een eenduidig doel of heldere richting te vinden is. Ik vind dit soms erg pijnlijk om te zien, waarbij dit voor sommige agrarische ondernemers ook moeilijk en lastig wordt om juiste keuzes te maken en te overleven.

We missen Ubuntu! Wat dit is? Het verhaal achter Ubuntu en een voorbeeld.

Een Europese onderzoeker bood hongerige kinderen van een Afrikaanse stam een spel aan. Hij zette een mand met zoete vruchten bij een boom en zei hen, wie er het eerste bij is, wint al het fruit. Toen hij hen het startsignaal gaf, pakten ze elkaar bij de hand beet, begonnen samen te rennen, gingen samen zitten en genoten van de lekkernijen. Toen hij ze vroeg waarom ze er allemaal samen heen renden, terwijl toch iedereen de kans had de vruchten voor zichzelf te winnen, zeiden ze: “Ubuntu – Hoe kan een van ons blij zijn, als alle anderen verdrietig zijn?” Ubuntu betekent in hun cultuur: ”Ik ben, want wij zijn.”

De agrarische sector is een mooie en sterke sector die past in Nederland, maar een beetje Ubuntu kan voor de komende periode in mijn ogen geen kwaad om elkaar te helpen.

Met vriendelijke groet,

D&U Advies B.V.

Herman Hofstee