“Start with the end in mind.”

Dit is een quote van Stephen R. Covey en niet iets wat ik zou hebben kunnen verzinnen, maar waar ik vele ondernemers vragende wijs ze wel eens naar toe laat leiden.

Stel je voor dat je na je dood getuige bent van je eigen begrafenis. Je ziet de gezichten van de mensen die gekomen zijn en luister naar wat ze over je zeggen. Probeer eens te bedenken wat je graag zou willen dat ze zeggen. Hoe zou je herinnerd willen worden op je werk? En je familie en vrienden, wat zouden zij zeggen over je karakter, over wat je hebt bijgedragen of gepresteerd? Met deze enigszins confronterende opdracht kun je achterhalen wat jouw persoonlijke definitie is van succes voor jouw leven, je familie en dierbaren en jouw agrarische onderneming.

Door deze ‘oefening’ te doen, kun je ontdekken wat je belangrijkste waarden zijn. Waar draait het in het leven echt om voor jou? Door vooruit te denken naar het einde ontwikkel je een eigen kompas om te beoordelen of wat je vandaag doet echt de moeite waard is en bijdraagt aan wat je uiteindelijk wilt bereiken. Als je weet waar je naartoe wilt, wordt het een stuk eenvoudiger om te bepalen wat de juiste stappen zijn. Sommige mensen werken keihard om de maatschappelijke ladder te beklimmen, om daarna te ontdekken dat de ladder tegen de verkeerde muur staat. Je bent dan wel actief geweest, maar niet effectief.

Bij een begrafenis of crematie van een naaste in ons leven worden we geconfronteerd met de kwetsbaarheid van het leven en dat alles vergankelijk is. Vaak gaan we dan naar huis en weten wel dat heel goed te plaatsen, maar het gewone leven gaat al snel weer zijn eigen vertrouwde gangetje en onze dromen, wensen en verlangens vervagen in de hectiek van de onderneming.

Zorg dat je dan soms weer even geconfronteerd met deze quote.

Herman Hofstee
06-53 66 75 20

Ter nagedachtenis aan Conny.