Dromen

nieuwsbrief AgroActualiteiten augustus 2020

Met verbazing, verbijstering en vooral bewondering kijk ik regelmatig naar programma’s als “Ik vertrek”. Ze gaan over mensen die, zonder enige kennis van zaken of taal, hun hele hebben en houwen in een verhuiswagen smijten en vervolgens een heel nieuw leven beginnen zijn. Een leven waar zij niets vanaf weten. Dat kan een hotel, camping in Zweden of een olijfkwekerij zijn. Een geiten(kaas)boerderij, golfbaan op Bonaire of een bungalowpark (met sleehonden) in het niks. Alles, inclusief kinderen, poes, hond en papagaai, gaat de verhuiswagen in en na een ontroerend afscheid van alle familie en vrienden gaan ze op pad. De start loopt over het algemeen niet echt vrolijk en voorspoedig. Maar doorzetten zullen ze! Naarmate het programma vordert neemt mijn bewondering toe. Diep in de zorgen en schulden vechten ze zich een weg naar hun droom. Een droom die veel van ons koesteren (soms heel diep verstopt) maar die we niet (durven) waarmaken. Keuzes die we moeten maken, maar liever uitstellen, uitstellen en uitstellen …………… Waarbij er één ding altijd later komt boven drijven. Spijt om die kans (en/of keuze) niet te hebben gemaakt.

Dromen doen we. We dromen wat af. We maken rekensommen en dromen met vrienden samen. Als we nu eens …….? Van echte stappen, het “ondernemen” komt niks. Eerst kun je niet weg omdat er nog zoveel mensen om je heen niet zonder je kunnen. Maar vaak regeert de angst van jezelf en anderen om nu die keuze te maken. Het is zo verleidelijk om in je eigen vertrouwde omgeving en comfortzone te blijven. Het vergt moed om net zoals Jonathan Livingston (*) een andere wending te geven aan je leven, want anders zit je opeens in een leeftijd, dat je niet meer die keuze kunt maken.

De mensen in “Ik vertrek” wachten dat allemaal niet af, tegen de hele tranenstroom, gaan ze op pad. Telkens als ik dit thema aanroer in gesprekken, waar de angst soms regeert in keuzes, komt dat lied van Daniël Lohues bij mij naar boven. Angst is mar veur eben. Spiet is veur altied.

Ie moeten niet bange wezen
Veur hoe de wind soms stiet
Angst is mar veur eben
Spiet is veur altied
Wees mar nie benauwd
Ie zien ja wel hoe ’t giet
Angst is mar veur eben
Spiet is veur altied

(*) Het boek Jonathan Livingston de zeemeeuw.

D&U Advies B.V. – Herman Hofstee

06-53667520