Vallen en opstaan

nieuwsbrief AgroActualiteiten oktober 2020

Zaterdagochtend, 10 oktober 2020 om 5:45, liep vanuit huis mijn hardlooprondje, zoals ik dat regelmatig doe. Het regende en door de bewolking was het ook aardig donker, maar mijn verlichting gaf toch nog wat zicht in de duisternis. De 4-de kilometer leidt mij elke dag over het “lekke banden pad”, welke ligt tussen Drachten en Beetsterzwaag en zijn naam eer aan doet. Een slecht begaanbaar pad, wat er toe leidde dat ik halverwege de 4-de kilometer door mijn enkel ging. Daar lag ik dan. In de regen, op de grond met schaafplekken op mijn knie en rechterhand, maar ook met een glimlach. Want mijn enkel was nog redelijk goed, het lag prima zo in het gras, niemand had het gezien (ook een dingetje), met een gevoel dat ik volop genoot van het leven en daar hoort vallen natuurlijk ook bij. Terwijl ik daar lag, moest ik denken aan het volgende verhaal.

Het betreft een verhaal van een 85-jarige man. Hij vraagt zich op zijn sterfbed af hoe hij zijn leven opnieuw zou leven als hij de kans kreeg.

Hij zegt: “Als ik mijn leven opnieuw zou leven, zou ik proberen om meer fouten te maken. Zou ik niet meer proberen om perfect te zijn. Ik zou meer ontspannen. Ik zou gekker doen dan op deze reis. Ik zou meer risico’s nemen, meer reizen, meer bergen beklimmen, naar meer zonsondergangen kijken en ik zou meer nieuwe plaatsen gaan ontdekken. Ik zou me meer bezighouden met de echte problemen en minder met de denkbeeldige. Zie je, ik was een van die mensen die verstandig leefde. Oh, ik heb mijn momenten gehad, en als ik alles opnieuw zou doen, zou ik meer van die momenten hebben. In feite, zou ik proberen om alleen maar mooie momenten te ervaren. Ik ben een van die mensen die nooit ergens heen ging zonder een thermometer, een warme kruik, een gorgeldrank, een regenjas en een parachute. Bij wijze van spreken. Als ik opnieuw zou beginnen, zou ik minder meenemen, meer open staan en vertrouwen. Maar ja, als… ”

Na een aantal minuten met deze gedachte toch maar besloten om mijn rondje te vervolgen, want bij vallen hoort ook opstaan. Daarnaast wordt alles vastgelegd door Strava (check het maar). Maar wat ik wil zeggen, wees niet bang om te vallen. Een verkeerde keuze of fouten maken kan ook erg mooie momenten opleveren. No worries mate, trust me.

D&U Advies B.V. – Herman Hofstee

06-53667520