Kikker

nieuwsbrief agroactualiteiten juni 2021

In het verre verleden, toen ik aan wedstrijden mee deed was het een verademing om mijn coach tussen alle toeschouwers te horen. Hoe goed bedoeld ook, een toeschouwer kan je maken en breken, zonder dat hij het door heeft. Aanmoedigingen als je tegenstander toch weer iets op je inliep werken soms niet in je voordeel, wanneer je er voor je gevoel volledig doorheen zit. Je merkt het ook nu bij de ondernemers in de agrarische sector, die elkaar soms niet echt positief stimuleren in hoe ze nu als sector in de wedstrijd zitten.

Je hoeft niet altijd ongelofelijk positief te zijn, maar sommigen slaan ook volledig de andere kant op door alles maar neer te sabelen. Doet me denken aan het verhaal van de kikkers in de kuil.

Een groep kikkers trok door het bos en twee van hen vielen in een diepe kuil. Alle andere kikkers verzamelden zich rond de kuil. Toen ze zagen hoe diep de kuil was, vertelden ze de twee kikkers dat ze zo goed als dood waren. De twee kikkers negeerden de opmerkingen en probeerden met al hun kracht uit de kuil te springen. De andere kikkers bleven hen vertellen dat ze moesten stoppen, dat ze zo goed als dood waren. Uiteindelijk nam één van de kikkers aan wat de anderen riepen en gaf het op. Hij viel neer en stierf. De andere kikker bleef zo hard springen als hij kon. Weer riep de groep kikkers hem toe dat hij de kwelling moest stoppen en gewoon moest sterven. Hij begon nog harder te springen en eindelijk sprong hij eruit. Deze kikker was echter doof, hij hoorde de kreten van de anderen niet. Hij dacht ze hem de hele tijd aan stonden te moedigen.

Het is dus de kunst om met woord en daad iemand te helpen in moeilijke tijden. Een aanmoediging aan iemand die in de put zit kan hem er weer bovenop helpen en hem de dag door slepen. Een ontmoedigend woord aan iemand die in de put zit kan net datgene zijn waardoor hij staakt met zijn onderneming. We moeten dus als adviseurs, ondernemers, et cetera wel voorzichtig zijn met wat we soms uitspreken. De landbouw zit inderdaad in een lastig pakket kijkende naar de marges, de stikstofproblematiek (NB vergunning), mestwet, oproepen om de veestapel maar te halveren, liquiditeit etc. het maakt het er niet gemakkelijker op. Maar soms is het dus goed op de negatieve aanmoedigingen van de toeschouwers in de wedstrijd even niet te horen en je te concentreren op je doelen en wensen als ondernemer.

Mijn coach begreep dat heel goed tijdens een wedstrijd. Hij wees me op mijn doel, stuurde mijn doel soms wat bij, gaf aanwijzingen die mij positiviteit gaven, waardoor ik een wedstrijd met goed gevolg kon beëindigen.  Uiteindelijk zorgde hij ervoor dat ik dit zelfstandig tijdens een wedstrijd kon oppakken en er een goede draai aan kon geven. Als voorbeeld van mijn kant zat ik er tijdens de marathon in New York (2008) na 21 km volledig doorheen, maar door mijzelf geestelijk weer op te laten krikken, liep ik uiteindelijk 3 minuten sneller dan mijn doel was.

Met vriendelijke groet,

D&U Advies B.V.

Herman Hofstee, Klaas Jan Janssen en René de Vries