Been there, done that

nieuwsbrief AgroActualiteiten augustus 2021

Vandaag, 2 september 2021, is de film “Respect” in Nederland in première gegaan. Deze film gaat over het leven van Aretha Franklin. De “Queen of Soul” begon haar carrière als kind met haar zussen, Carolyn en Erma en zong in de baptistenkerk waar haar vader dominee was. Haar eerste plaatopnamen maakte ze toen ze 14 jaar oud was. In 1968 gaf Aretha Franklin een legendarisch concert in het Concertgebouw in Amsterdam. Het was onderdeel van haar eerste tournee buiten de Verenigde Staten. Zij vertolkte daar onder meer Satisfaction, Dr. Feelgood en A Natural Woman. Aretha Franklin had veel top 10-hits, waaronder de hit “Respect”. Op 3 januari 1987 werd zij de eerste vrouw die een plaats kreeg in de Rock and Roll Hall of Fame. In 1999 ontving ze de hoogste Amerikaanse kunstonderscheiding, de National Medal of Arts. Op 20 januari 2009 zong Franklin My Country, ‘Tis of Thee’ tijdens de inauguratie van Barack Obama als 44ste president van de Verenigde Staten.

De vraag die waarschijnlijk bij u opkomt; “Maar wat heb ik hier mee te maken”. Daar kom ik dan nu op.

Aretha was twee keer getrouwd geweest. Ze had vier zonen, met drie of vier (is niet geheel helder)  verschillende vaders. Daarna vond ze maar liefst 35 jaar lang het grote geluk bij haar forever friend, de gepensioneerde brandweerman Willie Wilkerson met wie zij jaren samenwoonde en met wie zij lief en leed deelde. Nog een keer een formeel huwelijk hoefde voor haar niet meer. Been there, done that.

Maar helaas na het overlijden van Aretha in 2018 moest Willie tot zijn onuitsprekelijk verdriet vaststellen dat er geen testament door Aretha was opgemaakt en realiseerde hij zich dat er nooit een samenlevingscontract was gemaakt. Hij erfde niets van de honderden miljoenen, maar bleef met lege handen en een gebroken hart achter. Aretha zou dit nooit zo gewild hebben. Na haar overlijden heeft Willie tegen de kinderen uit eerdere relaties van Aretha, met wie zij in een aantal gevallen geen of nog nauwelijks contact had, moeten procederen.

Het gerucht gaat zelfs dat de kinderen bewust het huwelijk tussen Franklin en Wilkerson hebben tegengehouden. Samenwonen en verloven geven nu eenmaal geen garantie op erfrechtelijke aanspraken, dus zolang dat boterbriefje uitbleef, zaten de kinderen safe.

Kortom, Aretha died without a will en liet haar Will dus in de erfrechtelijke kou staan.

De boodschap die ik hierbij u wil meegegeven is: Maak een Testament! Voorkom onnodig leed voor het te laat is.

Met vriendelijke groet,

D&U Advies B.V.

Herman Hofstee, Klaas Jan Jansen en René de Vries