Adviseur of coach

nieuwsbrief agroactualiteiten oktober 2021

Zoals velen van jullie weten houd ik van hardlopen. Het liefst over wat langere afstanden.

In 1976 besloot ik om me te specialiseren in een hindernisbaan (steeple chase over 3 kilometer); en het werd een hindernisbaan met vallen en opstaan. Dat was knap lastig waardoor ik in 1979 door blessures en pijn zo gedemotiveerd was dat ik 4 maanden lang het hele hardlopen totaal links liet liggen. Juli 1979 ontving ik een brief (wanneer krijg je vandaag de dag nog zoiets?) van mijn trainer Ger van Leeuwen. Ik weet niet meer precies wat er in die brief stond maar ken nog wel de globale inhoud. Hij stelde mij een aantal vragen maar zei niets over het oppakken van de training. Hij oordeelde totaal niet over het feit dat ik de afgelopen maanden niet op de training was verschenen. Wel was hij oprecht nieuwgierig naar hoe het met mij ging. De brief bleef naklinken in mijn hoofd en zorgde ervoor dat ik 2 dagen later voor mezelf een coopertest ging doen. Blijkbaar boorde ik daarmee bij mezelf energie aan en meldde me een week later weer bij de training in Dwingeloo.

Dit jaar was ik aanwezig bij een gesprek van een melkveehouder en zijn adviseur. Goed bedoeld doceerde de adviseur een heel pakket aan maatregelen om de melkproductie te verhogen. Ruwvoerwinning, krachtvoer samenstelling, gezondheid dieren en zo meer. Alsof de veehouder zélf niets wist en de kennis ‘uit het boekje’ van de adviseur leidend moest zijn. De enorme bron van de ondernemer werd helemaal vergeten terwijl juist van daaruit de kracht en de motivatie moet komen om het probleem op te lossen. Door de veehouder hier als coach te bevragen had volgens mij veel meer effect gehad.

Adviseurs hebben snel de neiging om al rap met pasklare oplossingen te komen nog voor het probleem volledig in beeld is. De begrotingen en standaardovereenkomsten vliegen je dan om de oren. Een coach kijkt eerst naar de mens als ondernemer en kijkt welke krachten hij daar kan losmaken om tot een oplossing te komen. Welke persoonlijke onzekerheden staan een oplossing in de weg.

Wanneer je als ondernemer extern om raad vraagt is het slim om na te gaan wat je zoekt. Fiscale tarieven, technische nieuwigheden, productiemethodes die kun je bij adviseurs halen. Wens je je ondernemersvaardigheden te versterken dan is een coach op zijn plaats.

Later heb ik het met Ger van Leeuwen nog wel eens gehad over die brief uit 1979. Hij bleek mij bewust als coach te hebben benaderd. Wanneer hij dat als trainer had gedaan had hij mij waarschijnlijk nooit weer terug gezien.

Graag gaan we met u het gesprek aan om te zien waar wij als adviseur of coach u mogen helpen om u (nog) beter te maken dan u al bent.

Met vriendelijke groet,

D&U Advies B.V. – Herman Hofstee, Klaas Jan Janssen en René de Vries

Herman