Creatief

nieuwsbrief AgroActualiteiten oktober 2022

Vorige week zat ik bij een bijeenkomst van bedrijfsadviseurs inzake de nieuwe GLB en eco-regelingen. Nadat we in deze bijeenkomst meer te weten kregen over alle nieuwe regelingen werd er in de zaal diep gezucht en gemompeld.  Termen als “wie bedenkt zoiets”, “ik kan hier helemaal niets mee”, “veel van mijn klanten doen hier niets mee”, kreeg ik te horen rondom mij heen.

Daar zittende, vooraan, bij deze bijeenkomst moest ik denken aan Sir Ken Robinson. Sir Ken Robinson (Liverpool, 4 maart 1950 – 21 augustus 2020) was een Britse auteur, spreker en adviseur op het gebied van kunstonderwijs voor overheden, non-profitorganisaties, onderwijs- en culturele instellingen. Hij staat vooral bekend als internationaal expert en voorvechter van creativiteit en innovatie in het onderwijs en het bedrijfsleven.

Wat deze bijeenkomst van de nieuwe GLB en eco-regelingen mij vooral leerde is dat wij adviseurs en ondernemers in de agrarische sector ongelooflijk worden uitgedaagd in onze creativiteit. Ken Robinson vindt dat je de verbeelding en de nieuwsgierigheid van het kind moet oproepen. Creativiteit is in zijn ogen het ultieme kenmerk van de mens. Het vormt de evolutie van de mens.

Waar het Robinson om gaat is dat het onderwijssysteem in zijn ogen bestuurd wordt met een filosofie van ‘command and control’. Deze filosofie uit zich in een grote nadruk op gestandaardiseerde testen, conformiteit en een vernauwde blik op de ontwikkeling van kinderen als allemaal exacte wetenschappers in spé. Maar deze werkwijze van ons onderwijssysteem zorgt er ook voor dat alle creativiteit bij een kind in de kiem wordt gesmoord. Het is dus ook geen wonder dat er bij een ingewikkeld nieuw systeem om mij heen zo gemopperd wordt. We zijn immers allemaal een product van dit onderwijssysteem, aar één ding is zeker, dit laatste (mopperen) helpt u en mij niet voor 2023.

Waarschijnlijk zegt de naam Ken Robinson u helemaal niets, maar vanaf 2006 staat hij bovenaan in de meest populaire Ted Talks aller tijden. Ik raad u aan deze speech even te bekijken, hij staat niet voor niets bovenaan.  Daarbij is mij een geweldig verhaal specifiek bijgebleven over creativiteit. In dit verhaaltje van Ken Robinson vertelt hij over een klein meisje dat tekenles volgde. Ze was zes en ze zat achter in de klas te tekenen. De lerares zei dat dit kleine meisje bijna nooit oplette bij de lessen, maar dat ze dat altijd wel deed bij de tekenles. De lerares was gefascineerd en ze ging naar haar toe en vroeg: “Wat ben je aan het tekenen?” En het meisje zei: “Ik teken een afbeelding van God.” Waarop de lerares vroeg: “Maar niemand weet hoe God eruitziet.” Waarop het meisje zei: “Dat zullen ze zo weten, over enkele minuten.”

Daarom raad ik u aan, nadat u de Agro Actualiteiten hebt gelezen, eerst eens rustig te kijken hoe dit voor u uitpakt in 2023. Daarbij eens een paar bijeenkomsten bij te wonen en wellicht samen met uw adviseur creatief te gaan kijken hoe u zo goed en praktisch mogelijk kan scoren. Zorg dat alle zintuigen en geest voor de creativiteit bij u of uw adviseur openstaan, want ook al heeft het onderwijssysteem getracht dit monddood te maken, creativiteit is in de ogen van wijlen Sir Ken Robinson het ultieme kenmerk van de mens.

 

P.S. 14 november aanstaande om 20:00 te Hotel Aduard een bijeenkomst over de GLB en nieuwe

Eco-regelingen, georganiseerd door D&U advies. U bent van harte welkom! Aanmelding graag doorgeven op secretariaat@du-accountants.nl.

Met vriendelijke groet,

D&U Advies B.V. – Herman Hofstee en Klaas Jan Janssen

Herman