Prachtig mooie dag

nieuwsbrief agroactualiteiten juni 2023

Op 29 december 2022 liep ik langs de riviermond van de Patarau river die uitmondde in de Tasman Sea. Het was een heerlijke warme dag. Via de riviermond was ik op het strand gaan wandelen en bij een visser even staan praten. Hij had nog niets gevangen, maar volgens mij ging het hem daar ook niet om. Zijn vrouw zat 400 meter verder naast de camper en dat vond hij op dat moment heerlijk. Ben vervolgens met een lach verder gegaan en een stukkie gaan zwemmen in de zee bij de riviermond. De afgelopen maand gingen mijn gedachten vaak even terug naar deze dag, wanneer ik weer eens vastliep bij een Gecombineerde Opgave 2023. Waarom? Omdat het gewoon een hele lekkere relaxte dag was.

In dit gebied van Nieuw Zeeland hadden de maatregelen van de Corona afgelopen jaren  totaal geen vat gehad op de mensen alhier. Ze zaten eigenlijk al in een volledige natuurlijke quarantaine. Vanaf de dichtstbijzijnde supermarkt in Collingwood  was het voor mij een dag daarvoor nog eens 50 km rijden over een grindpad om op deze plek te kunnen komen. Een prachtig landbouwgebied in volledige harmonie met de natuur, de mensen en hun omgeving. Waar we in Nederland “vechten” om de fysieke ruimte voor natuur, landbouw, wonen en bedrijvigheid, waarbij we tot op heden geen spat verder zijn gekomen, is het er hier volop. Nu zult u denken dat het logisch is. Daar is immers nog ruimte. Dat klopt, maar ze hebben vooral ruimte in hun denken. De mensen hier waren nieuwsgierig naar elkaar. Naar elkaars ideeën, verlangens, gewoontes en wensen. Met respect naar elkaar en open staan voor elkaar, kun je heel veel ruimte creëren om tot elkaar te komen en een oplossing te bedenken. Ik heb een paar  heerlijke uren doorgemaakt met de verschillende bewoners (voornamelijk agrariërs) alhier in The Nugget Cafe. Het enige Cafe (alleen open tussen 11 en 17 uur) in een straal van 50 km. Een aanrader van mijn kant voor een ieder die dit gebied eens wil bezoeken. Prima gezelschap, leuke mensen, uitstekende koffie, heerlijke muffins en pizza’s.

Wellicht geeft fysieke ruimte ook ruimte in ruimer denken aan oplossingen. Bij vele problematieken die we in Nederland hebben, worden in de Tweede Kamer of bij talkshows als Op1 of afgelopen zondag bij WNL op Zondag, alleen maar meningen naar elkaar toegesproken, zonder enige enkele interesse naar elkaar.  Dat mis ik, waardoor problemen onnodig blijven bestaan. Ook dan denk ik vaak weer aan deze dag.

Na mijn bezoek aan The Nugget Cafe, ben ik tegen de avond nog even wezen hardlopen door de omgeving (leek wel een filmset van Lord of the Rings). Dat was een mooie afsluiter van de dag. Met als toetje dat ik op een gegeven moment twee grutto’s boven mijn hoofd had hangen toen ik een stukje door de graslanden liep. 18.000 kilometer van huis en je toch ook weer thuis voelen.

Kortom: Het was een heerlijke dag………………………….

of zoals Daniël Lohues het verwoordde in zijn song, “Prachtig mooie dag”.

Met vriendelijke groet,

D&U Advies B.V. – Herman Hofstee en Klaas Jan Janssen

Herman