Bottleneck

AgroActualiteiten – juni 2024

Subsidie geïntegreerde gewasbescherming 2024

In november 2000 ben ik alleen met mijn schoonmoeder op reis geweest naar Australië / Tasmanië. In april 2000 werd ons dit aangeboden en zonder te twijfelen hebben we die kans met beiden handen gegrepen. Met dank aan de rest van de familie trokken we in de maanden november en december 2000 over dit prachtige eiland, welke ooit was ontdekt door Abel Tasman uit Lutjegast. Hier ontstond ook het onderstaande verhaal met onze medereizigers.

Een groep van vijftien padvinders vertrok samen met hun begeleider Greame voor een zes dagen durende Overland Track door de prehistorische wildernis van het enorme Cradle Mountain te Tasmanië. Hun einddoel is Lake St Clair waar ze weer worden opgepikt uit de wildernis. In de groep loopt ook Dirk mee, die al snel de langzaamste blijkt te zijn van de groep (bottleneck). Daarnaast heeft hij redelijke zware bepakking mee op zijn rug. Om de groep niet voor de voeten te lopen, gaat Dirk in zijn eigen tempo achteraan lopen. Het resultaat is dat Dirk na een tijdje al honderden meters achter de groep aan loopt. Greame komt erachter dat dit niet werkt, want zo komt de groep in zijn geheel niet op tijd aan op de eindbestemming. Greame bedenkt vele oplossingen om de groep bij elkaar te houden. Waaronder de oplossing om de groep aan elkaar te binden met een stuk touw, maar niets werkt. Dan besluit hij om Dirk voorop te laten lopen. De groep blijft nu uitstekend bij elkaar, maar dit heeft wel bij de rest veel geklaag tot gevolg. Dirk loopt veel te langzaam! Pas wanneer wordt besloten om de bepakking van Dirk op de sterkste schouders te rusten, komt er schot in de zaak. Nog steeds loopt Dirk voorop, maar hij kan nu harder lopen, waardoor de groep in zijn totaal nu wel na 6 dagen op tijd aankomt op de eindbestemming Lake St. Clair.

De moraal? Wat is u bottleneck binnen uw bedrijf? Vaak wordt bij de bespreking van de jaarcijfers gekeken naar welke kosten gereduceerd kunnen worden. Op de korte termijn kan dit resultaat opleveren. Alleen blijft vaak de zwakste schakel binnen de onderneming die zorg draagt voor de verminderende cashflow op lange termijn onaangetast. Pas wanneer deze wordt aangepakt, zal de cashflow ook voor de langere termijn zich verbeteren en kunt u uw einddoel beter bereiken. Deze filosofie van Eli Goldratt lijkt zo ongelofelijk simpel, dat men vaak hierover heen kijkt en ingewikkelde ideeën bedenkt als oplossing van een lage cashflow.

Ik moest hieraan weer terug denken begin dit jaar. Mijn schoonmoeder (89) is na een prachtig leven, zoals het zelfde benoemde, helaas overleden en ik zit een week later bij een overleg bij de bank met een cliënt. Tijdens dit gesprek wordt de kaasschaaf methode weer eens toegepast en ik denk aan onze reis en het verhaal van wat we toen bedachten.  Dus sla ik de jaarrekening dicht en zeg: “Maar als we nu eens de financiering gaan halveren”.

Klaas Jan Jansen, Björn Schutter en Herman Hofstee