Agro Actualiteiten december 2019

AgroActualiteiten december 2019

De emoties lopen op in agrarisch Nederland.

De afgelopen jaren hebben de boeren enorme hoeveelheden wet en regelgeving over zich heen gekregen. Milieumaatregelen inzake mest maar ook het vervallen van gewasbeschermingsmiddelen.

Daarbij zijn grote resultaten geboekt waarbij duurzaamheid voor velen ook zeker een thema was.

Toch zit de regelgeving zo in elkaar dat het blijkbaar niet voldoende was. Wellicht wél voor vele individuele bedrijven maar opgeteld als land produceren we blijkbaar teveel stikstofverbindingen die de natuur(gebieden) negatief beïnvloeden. Daarbij krijgt de landbouw (maar met name de veehouderij) de zwarte piet toegeschoven.

Veel ongenoegen bij boeren dus, die met nieuwe aankomende regelgeving zich nog verder moeten aanpassen. Maar ook veel dat nog onduidelijk en onzeker is. Vandaag (10 december) worden maatregelen voor de landbouw opnieuw vooruitgeschoven naar het nieuwe jaar. De politiek/regering is het dus nog (lang) niet met elkaar eens welke maatregelen een oplossing bieden en draagvlak hebben; en de meer radicale boeren kondigen acties van formaat aan op 18 december (..).

Het zijn onzekere tijden voor veel boerengezinnen deze Kerst; een tijdstip dat we associëren met harmonie en vreedzame gedachten. Dat zal dit jaar voor velen helaas niet meevallen.

Toch wensen wij u toe dat u dwars door deze bezwaren heen de goede dingen die u toevallen kunt herkennen. Een zekere mate van gezondheid, betrokken familie en/of vrienden; en misschien ook de verwondering over hoeveel er wél goed gaat rondom ons hier in Nederland.

Goede feestdagen gewenst,

Met vriendelijke groet,

Herman Hofstee – D&U Advies B.V.