Heb vertrouwen – AgroActualiteiten

nieuwsbrief agroactualiteiten februari 2022

Februari 2022, de Olympische winterspelen zijn op dit moment aan de gang. Elke 4 jaar komt dan  het verhaal van Steven Bradbury bij me naar boven.

Steven Bradbury (Brisbane, 14 oktober 1973) is een Australisch voormalig shorttracker. Hij is het best bekend vanwege de gouden race tijdens de 1000 meter shorttrack op de Olympische Winterspelen van 2002 in Salt Lake City. In de kwartfinale van de 1000 meter kwam Bradbury als derde over de streep. Hierdoor zou hij zijn uitgeschakeld voor de halve finale, ware het niet dat Marc Gagnon werd gediskwalificeerd. Hierdoor ging Bradbury alsnog naar de halve finale. Tijdens de halve finale reed hij achteraan op de 1.000 meter, maar doordat een groepje onderuitging, kwam hij als tweede over de finish en kon hij alsnog door naar de finale. In de finale reed Bradbury weer achteraan. Doordat in de allerlaatste bocht de vier koplopers (waaronder favoriet Apolo Anton Ohno) gezamenlijk onderuitgingen, passeerde de Australiër als eerste de streep, wat hem de gouden medaille opleverde. Hiermee werd Bradbury de eerste atleet van het zuidelijk halfrond die een olympische titel behaalde tijdens de Winterspelen. Daarmee werd Bradbury in eigen land geëerd met de uitgave van een postzegel met zijn beeltenis. Bradbury won eerder een bronzen medaille in shorttrack met het Australische team op de aflossing tijdens de Olympische Winterspelen van 1994 in Lillehammer. Na het winnen van het goud zei Bradbury: Het is wel duidelijk dat ik niet de snelste schaatser was. Ik zie deze medaille niet als een beloning van de wedstrijd van anderhalve minuut. Ik zie dit als een beloning voor het decennium van hard zwoegen wat ik erin heb gestopt. Met deze uitspraak doelde hij op twee levensbedreigende ongelukken die hij meemaakte. In 1994 kreeg Bradbury in Canada de schaats van een andere rijder in zijn dijbeen. Hij verloor vier liter bloed en kreeg 111 hechtingen om de wond te dichten. In 2000 veroorzaakte een trainingsongeluk een halsbreuk waardoor hij zes weken een nekkraag moest dragen.

Moraal van het verhaal? Wanneer je vertrouwen hebt, durft te investeren in jezelf en je dat doet met de juiste mensen om je heen, kun je veel bereiken. Daarbij heb je wellicht ook wat geluk nodig, maar door eigen inzet kun je het een beetje afdwingen.  Heb daar als ondernemer in de agrarische sector vertrouwen in, ondanks de soms vele tegenwinden (media, overheid, burgers, of collega’s) die op je afkomen.

Bradbury is ondanks zijn prestatie in 2002 niet verkozen tot sportman van het jaar in Australië, wat heeft geleid tot veel ophef en rellen door het gehele land. Tja, soms zit het je ook weer tegen. 😉

Met vriendelijke groet,

Herman

D&U Advies B.V. – Herman Hofstee en Klaas Jan Janssen