teruggaaf btw op aanschaf zonnepanelen vanaf 2020

Vanaf 1 januari 2020 verandert er het een en ander in de btw-regelgeving. Zo wordt de kleineondernemersregeling (KOR) gewijzigd. Vanaf 1 januari 2020 geldt er voor de nieuwe kleineondernemersregeling een omzetgrens van € 20.000, ook wel de omzet gerelateerde vrijstelling omzetbelasting (OVOB) genoemd.

Hoe nu verder?

Wanneer u in 2019 zonnepanelen aanschaft kunt u de btw terugvragen via de Belastingdienst. Vervolgens kunt u ontheffing aanvragen voor het doen van aangifte, zodat u geen btw-aangiften meer hoeft te doen. Vanaf 1 januari 2020 wordt de procedure voor zonnepaneelhouders anders.

Zonnepanelen aangeschaft in 2016 of later?

Mocht u uw zonnepanelen na 2016 hebben aangeschaft en heeft u hierbij €2.505 of meer aan btw teruggevraagd? Dan kan het zijn dat u door de OVOB de teruggevraagde btw moet terugbetalen. De Belastingdienst meldt u automatisch per 1 januari 2020 aan voor de OVOB als zonnepaneelhouder. Het is in sommige gevallen dan ook raadzaam om de OVOB niet toe te passen en btw-aangiften te doen en hierbij het wettelijke forfait aan te geven. Hierin kunnen wij u van een passend advies voorzien.

Nieuwe zonnepanelen

Bent u van plan om in de komende jaren nieuwe zonnepanelen aan te schaffen? Vanaf 2020 geldt, zoals eerdergenoemd, een nieuwe regeling voor kleine ondernemers, waar ook particuliere zonnepaneelhouders voor in aanmerking komen.

Stel dat u in 2020 zonnepanelen koopt, dan kunt u de btw hierover terugvragen. Wel moet u dan een wettelijk vastgesteld forfait aangeven voor de levering van de door u opgewekte stroom. Vanaf 2021 komt u dan in aanmerking voor de OVOB en door aanmelding hiervoor wordt u vrijgesteld voor het doen van aangiften omzetbelasting en het bijhouden van administratie.

Wel moet u er rekening mee houden dat door aanmelding voor de OVOB de Belastingdienst ervan uitgaat dat u vrijgestelde prestaties verricht. Hierdoor moet u de teruggevraagde btw op de zonnepanelen herzien (over een periode van 5 jaren). Voor de herziening van de btw geldt grensbedrag (minimumbedrag) van €500 per jaar.

Voorbeeld OVOB en zonnepanelen

U laat in februari 2020 in totaal 30 zonnepanelen op uw huis plaatsen met een prijs van € 15.000 (exclusief €3.150 btw). U wil hiervan de btw terugvragen en registreert zich als btw-ondernemer bij de Belastingdienst. In 2020 dient u nu vier kwartaalaangiften omzetbelasting te doen. In het eerste kwartaal vermeldt u 1/4e deel van het forfait en geeft u de btw aan die u heeft betaald voor de zonnepanelen als voorbelasting. In de drie daaropvolgende kwartalen geeft u alleen 1/4e deel van het forfait aan. Vanaf 2021 kunt u kiezen voor de OVOB. Dan dient u vanaf 2021 tot en met 2024 een bedrag van 1/5e x € 3.150 = € 630 per jaar aan btw terug te betalen aan de Belastingdienst.

Koopt u voor € 10.000 (exclusief € 2.100 btw) zonnepanelen? Dan bedraagt de herziening jaarlijks 1/5e x €2.100 = € 420. Dit bedrag is lager dan € 500. Hierdoor hoeft u geen btw terug te betalen.

Mocht u van plan zijn zonnepanelen aan te schaffen of heeft u na 2016 zonnepanelen aangeschaft en denkt u dat u btw terug moet betalen? Neem gerust contact met ons op.

Bent u ondernemer, heeft u een actief btw-nummer en wil u zonnepanelen aanschaffen? Neem dan contact met ons op, dan bekijken we samen hoe de btw-terugvraag zal moeten worden verwerkt.