AgroActualiteiten januari 2019

Het gras lijkt aan de overkant altijd groener.

Wanneer we dit op landniveau bekijken in de ogen van onderzoekers is Japan het gezondste land ter wereld, Denemarken is het gelukkigste land ter wereld, Costa Rica is de kampioen vanwege de rijke natuur en oerbossen en Singapore is topper in het zorgen voor elkaar. In veel huizen wonen mensen met drie generaties bij elkaar. Vanuatu staat ook hoog in de index, ondanks dat de bevolking arm is en dat de eilandengroep (bij Australië) wordt bedreigd door de zeespiegel en geregeld overvallen wordt door tropische stormen. Waarom dan toch hoog op de index? Vanwege de mentaliteit: Rijkdom is hier synoniem aan hoeveel je weg kan geven en de sociale banden zijn sterk.

Wanneer je als melkveehouder kijkt, zou Nieuw-Zeeland hoog op de lijst staan. In januari 2019 reed ik er dwars doorheen en inderdaad, Nieuw-Zeeland lijkt het paradijs op aarde als het gaat om de melkveehouderij. De temperatuur in Nieuw-Zeeland varieert van 9 tot 19 graden. Gemiddeld valt er jaarlijks 1.200 millimeter regen. Het gras groeit 300 dagen per jaar en levert 15 ton droge stof per hectare op, zonder irrigatie en kunstmest.

AgroActualiteiten januari 2019Koeien lopen jaarrond buiten en melkveehouders hebben de laagste kostprijs ter wereld. Nieuw-Zeeland klinkt als het melkveeparadijs op aarde. De twee eilanden in de Grote Oceaan zijn dun­bevolkt. De 4,5 miljoen inwoners betekenen 17 mensen per vierkante kilometer. De kostprijs is omgerekend € 19,50 per 100 kilo melk. Maar toch zijn dit soort cijfers niet altijd veel zeggend, want als ondernemers heb je overal ter wereld dezelfde discussies en obstakels. Of je nu in Nederland zit of 18.000 km verder op. Ook hier bepalen het milieu, de melkfabriek, de melkprijs, politieke keuzes, consument en gemeenschap een koers voor de melkveehouderij die niet veel afwijkt van die van Nederland. Het doen slagen als ondernemer heeft dus niet alleen te maken met de mogelijkheden die een land biedt, maar vooral met het ondernemerschap, mentaliteit, het omgaan met tegenslagen en tevredenheid (etc.) te maken.

Ook al lijkt het gras groener aan de overkant, toch moet je er rekening mee houden dat dit ook wederzijds geldt en het komt er vaak op neer dat geluk te maken heeft met het talent om tevreden te zijn.

Met vriendelijke groet,

Herman Hofstee

Download hier de nieuwsbrief