Zelfbeeld

AgroActualiteiten – februari 2024

Op donderdagavond 4 januari 2024 hadden wij een bijeenkomst in het Drents Museum te Assen voor onze relaties. Tot 7 januari 2024 was daar de tentoonstelling van “Met Vincent op Reis”. De tentoonstelling was prachtig en de avond met de klanten zeer geslaagd. We zijn in de landbouw wel even toe aan bijeenkomsten waar we op een ongedwongen manier ergens komen wat niet direct voor de hand is. Op 11 september 1883 kwam Vincent van Gogh aan in Hoogeveen, wat resulteerde dat hierdoor 140 jaar later D&U Advies en Accountants een avond organiseerden op 4 januari 2024 wat draait om Vincent van Gogh.

Vincent van Gogh schoot zichzelf op 27 juli 1890, 37 jaar oud, in de borst met een revolver. Hij wilde zich door het hart schieten, maar miste. De kogel, waarvan het traject niet duidelijk is vastgesteld, raakte geen vitale organen. Daardoor stierf hij pas op 29 juli aan inwendige bloedingen, met zijn broer Theo aan zijn zijde. Vincent zijn zelfbeeld was niet al te positief, wat een thema was bij een televisieserie van Doctor Who. Doctor Who was een Britse sciencefictionserie over een tijdreiziger. De BBC zendt deze serie sinds 1963 uit, met een onderbreking van 1989 tot 2015. Hij reisde met een Politie Telefoon Box door de tijd heen en kwam Vincent van Gogh tegen in de Provence. Doctor Who besluit hem mee te nemen naar de toekomst (2014) om in het Louvre  zijn eigen tentoonstelling te laten zien.

Hierbij wordt aan een professor gevraagd wat Vincent van Gogh voor hem betekende. Zijn antwoordt:

Dat is een grote vraag.

Maar voor mij is Van Gogh de beste schilder van allemaal.

En zeker, de meest populaire grootste schilder aller tijden. De meest geliefde.

Zijn beheersing van kleur, hij is de meest magnifieke.

Hij transformeerde de pijn van zijn gekwelde leven in extatische schoonheid.

Pijn is gemakkelijk uit te beelden, maar om gebruikte maken van eigen passie en pijn……

Om daarbij de extase, vreugde en pracht van onze wereld uit te beelden…

Niemand had het ooit eerder gedaan. Misschien zal niemand dat ooit nog doen.

Volgens mij was die vreemde, wilde man, die door de velden van de Provence zwierf, niet alleen de grootste kunstenaar ter wereld,

maar ook een van de grootste mannen die ooit heeft geleefd.

Wat zo mooi wordt neergegeven is, dat met die woorden en de tentoonstelling het eigen zelfbeeld een positieve aanvulling krijgt bij Vincent.

Nu kijkende naar de huidige landbouw staat ons eigen zelfbeeld ook onder druk. Door allerlei interne en externe factoren krijgt de landbouw het gevoel niets meer goed te doen. We kunnen wel een beetje positiviteit gebruiken voor ons eigen zelfbeeld. Helaas of gelukkig (?) kan dan niet met een tijdmachine  Maar het kan ook gemakkelijker, middels een vliegtuig.  Wanneer ik in het buitenland bent en aangeef in welke sector ik werk, valt me altijd op hoe positief men hierover is.  De Nederlandse boer heeft in het buitenland veel respect en aanzien. Wordt vaak gezien als de allerbeste boer ter wereld. Die met veel sublieme expertise en topkennis, duurzaam aan het ondernemen is. Daarbij ook nog eens zeer goede resultaten kan halen. Hij/Zij is al generatie lang bezig in harmonie met zijn omgeving en zeker ook de natuur een bestaansrecht op te bouwen en te behouden in Nederland.  Of het nu de melkveehouderij is, akkerbouw, glastuinbouw of de intensive veehouderij. Overal is het top en subliem! En bij die boer, mogen wij aan tafel zitten.

Het wrange van het verhaal van Vincent is dat hij door zijn beperktere zelfbeeld nu wel instaat was prachtige schilderijen te produceren. Wellicht waren zijn schilderen nooit zo goed en mooi geweest, wanneer zijn eigen zelfbeeld veel positiever was geweest. Wellicht moet de Nederlandse landbouw ook door deze negatieve spiraal heen, maar let op: Aan de Nederlandse Boer mankeert niet zoveel! Hij/Zij is goed bezig!

Klaas Jan Jansen, Björn Schutter, Rick Noordam en Herman Hofstee

https://www.youtube.com/watch?v=ubTJI_UphPk